Ga naar de inhoud

Onze dienst

Kunnen jouw eindgebruikers zich vinden in de metingen van hun rijstijl? Dit is cruciaal voor het succesvol integreren van rijgedragmonitoring in diensten. Met jarenlange ervaring kan Drive Safe Assistance dit aanbieden als een volledig verzorgde dienst, inclusief de bijbehorende technologie. Hierdoor kunnen onze klanten zich blijven concentreren op de kwaliteit van hun dienstverlening.

Rijgedrag beoordelingen 

Wij vinden dat de veiligheid van rijgedrag voor iedereen hetzelfde zou moeten worden beoordeeld. Lees hier meer over onze uniforme aanpak die wij aanbieden aan onze klanten.

Uniforme rijscores

Rijgedrag wordt gemeten op basis van:

  1. Snelheid;
  2. Remmen;
  3. Optrekken;
  4. Bochten
  5. Smartphone gebruik

Rijgedrag wordt beoordeeld met een score van 0 – 100. Hierbij kijken we naar trends en niet naar incidenten per rit. Hoe veiliger er wordt gereden, hoe hoger de score. Per onderdeel wordt er een beoordeling gegeven van groen (veilig) tot zwart (zeer gevaarlijk).

Periodieke feedback

Elk kwartaal ontvangt de eindgebruiker een eindrapport over het gemeten rijgedrag met een score tussen 0 – 100. Hoe veilig er wordt gereden, hoe hoger de score zal zijn. Na een kwartaal starten we opnieuw met het bepalen van deze score. Zo heeft elke gebruiker meerdere kansen om een hogere gemiddelde score te halen.

Ondersteuning

Het integreren van rijgedragmetingen in producten en diensten kan op meerdere manieren. De meest voordelige oplossingen zijn echter vaak niet de meest effectieve op de lange termijn. Het combineren van rijgedragmetingen met eigen producten kan leiden tot operationele uitdagingen.

Service Desk
Vanuit onze jarenlange ervaring begrijpen we dat aandacht voor deze zaken essentieel is voor succes. Daarom biedt onze Service Desk uitgebreide ondersteuning om de implementatie een waardevolle bijdrage te laten leveren aan het streven naar nul verkeersdoden.

Technologie

De betrouwbaarheid van metingen is onze prioriteit. Zo garanderen we betrouwbare beoordelingen van rijgedrag. Ontdek hier met welke technologie wij jou kunnen ondersteunen.

Meten

Onze whitelabel smartphone app is de basis van onze dienstverlening.
Eindgebruikers vinden hier alle informatie terug die nodig is om veiliger rijgedrag te stimuleren. Denk hierbij aan:

  • Rijscore ontwikkeling;
  • Kwartaal rapporten;
  • Handige tips om rijgedrag te verbeteren;
  • Kaarten die aangeven waar onveilig rijgedrag is vertoond.

Inzage
Als klant van Drive Safe Assistance beschik je ook over de rijscores en rijgedrag ontwikkeling. De voordelen van onze oplossing voor onze klanten zijn:

  • Geen complexe integratie in eigen apps;
  • Mogelijkheid om merkuitingen zichtbaar te maken zodat dit past bij eigen producten en diensten;
  • Uniforme beoordeling voor alle gebruikers van onze oplossing

De beste oplossing voor de doelgroep

Rijgedrag kan op verschillende manieren worden gemeten. We bepalen samen welke oplossing het beste aansluit bij de doelgroep.

Dongel (OBD2)
Een dongel, geplaatst in de auto, ontvangt stroom via de diagnosepoort van de auto. Dit is dezelfde poort die garages ook gebruiken. De Drive Safe Assistance-dongel leest geen informatie uit van de auto.

Voordelen van deze oplossing zijn:

  • een hoge nauwkeurigheid;
  • werkt zonder batterij, daardoor een lange levensduur;
  • al het gebruik van het voertuig wordt gemeten, daarmee ook geschikt om gereden afstanden te bepalen.

Een smartphone-app met Bluetooth-beacon
De technologie in een telefoon omvat dezelfde sensoren als die in een dongle. Hierdoor kan rijgedrag ook gemeten worden via onze white label-app.

De voordelen van deze oplossing zijn:

  • Lagere technologiekosten;
  • Deze oplossing is goed toepasbaar voor het vaststellen van rijgedrag waarbij de gereden afstand minder belangrijk is;
  • De app wordt ondersteund door een Bluetooth-beacon om de privacy van de gebruikers te beschermen.

Preventie & Inzicht

De informatie die wij verzamelen aan de hand van het rijgedrag van onze gebruikers geeft ons waardevolle inzichten. Zo kunnen we op individueel niveau gebruikers coachen om veiligere weggebruikers te worden. Door naar alle data op een hoger abstractie niveau te kijken krijgen we inzicht in waar binnen groepen vergelijkbaar gedrag plaatsvindt. Dit kan waardevol zijn voor het verlagen van kosten door ongevallen of bredere bewustwording te creëren.

Rijgedrag interventies

Naast reguliere feedback bieden we op basis van inzichten ook persoonlijke interventies aan. Onze Preventieve Rijgedrag Coaching (PRC) is specifiek gericht op het voorkomen van gevaarlijk rijgedrag (Zwarte Berichten) om zo de kans op ongelukken te verkleinen. PRC wordt in overleg met onze klanten als dienst toegevoegd wanneer het succesvol ingezet kan worden. Praktijkstudies hebben aangetoond dat door deze aanpak de totale ongevalskosten met 3,8% verminderd kunnen worden.

Wat we doen
Gebruikers spreken kort na het ontvangen van feedback over onveilig rijgedrag met een van onze medewerkers. Door het gesprek creëren we bewustwording en geven we tips voor veiliger rijgedrag. Onze gesprekken zijn afgestemd op de gebruiker om de best mogelijke resultaten te behalen.

Voorkomen versus beoordelen
Een PRC-gesprek vindt vroegtijdig plaats en is gericht op preventie, waardoor we effectiever zijn in het bevorderen van veilig rijgedrag. Tijdens deze gesprekken staan onze specialisten ‘naast’ de gebruiker. Bij zeer gevaarlijk rijgedrag, waarbij een Zwart Bericht wordt uitgegeven, brengen we voornamelijk ‘slecht nieuws’.

Data analyses 

Sinds 2016 meten we in samenwerking met de ANWB het rijgedrag van gebruikers. Dit stelt ons in staat om over een lange periode inzicht te bieden in het gebruik van de Nederlandse wegen. Deze informatie wordt voortdurend bijgewerkt en is daardoor altijd actueel.

Bijdragen aan maatschappelijke relevantie
Onze klanten kunnen de ontwikkelingen in rijgedrag koppelen aan de kenmerken van hun gebruikers. Dit levert inzichten op die vaak relevanter en doorslaggevender zijn dan traditionele factoren. Het biedt ook de mogelijkheid om relevante communicatie te ontwikkelen die bijdraagt aan de maatschappelijke doelstellingen van onze klanten, zoals het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Op zoek naar de trends in rijgedrag
Wij ondersteunen onze klanten met het bieden van relevante inzichten in verkeersveilig gedrag binnen de verschillende gebruikersgroepen, zonder dat dit ten koste gaat van privacy.

Verkeersveiligheid verbeteren met ANWB

Drive Safe Assistance, een initiatief van ANWB, gebruikt uitgebreide en anonieme rijgedragsdata van 75.000 automobilisten om verkeersveiligheid te verbeteren. Meer dan 200 gemeenten en provincies profiteren van deze waardevolle inzichten om gevaarlijke weglocaties te identificeren.

Rijgedrag data
Wegbeheerders krijgen inzicht in locaties met veel te hard rijden, abrupt remmen, snel optrekken en hard door de bocht gaan. Deze gedetailleerde gegevens, inclusief tijdstip, rijsnelheid en g-kracht, helpen bij het identificeren van risicovolle locaties. Ook kunnen de effecten van gedrags- en infrastructurele maatregelen, sinds 2017, geanalyseerd worden.

Smartphonegebruik data
Sinds eind 2022 wordt smartphonegebruik tijdens het rijden bijgehouden. Samen met SWOV onderzoekt ANWB de impact van afleiding op verkeersveiligheid. Klanten van Drive Safe Assistance dragen zo direct bij aan een veiliger Nederlands wegennet.

Meer informatie: ANWB Verkeersveiligheid

Samen de impact op verkeersveiligheid vergroten?

Neem contact op met een van onze collega’s. En we vertellen je graag meer over Drive Safe Assistance
Contact